به تازگی بخش نخست گفتگوی بیرسانه با رئیس پلیس فتای استان را از نظر گذراندهاید؛ بخش دوم این گفتگو پیش روی شماست.
بیرسانه: آیا در استان سمنان با پروندهای در خصوص سوءاستفاده از باورهای دینی مردم در فضای مجازی یا فالگیری و… مواجه بودهاید؟
انگشتشمارند. مجرمین از مناسبتهای مذهبی مثل عید فطر و مسأله فطریه در راستای اهداف خود استفاده میکنند. ما به شهروندان اطلاعرسانی کردهایم که اگر قصد دارند نذوراتی داشته باشند، باید نذورات خود را از طریق ادارات و سازمانهای مجوزدار نظیر کمیته امداد و بهزیستی به دست نیازمندان برسانند. قریب به اتفاق شمارهحسابهایی که در این دست کلاهبرداریها استفاده میشود، مربوط به حسابهای اجارهای افراد ولگرد یا معتاد است.
بعضا میبینیم حسابهایی با شناسنامههای مفقودی به نام افراد افتتاح میشود و از آن برای اقدامات مجرمانه استفاده میشود.
بیرسانه: در حوزه تارنماهای مرتبط با مسائل غیراخلاقی، طی سالهای گذشته با باندهای سازمانیافتهای روبرو بودهایم؟
خیر، باند سازمانیافتهای نداشتیم؛ اما در پلیس فتا به صورت دورهای، طرحهایی تحت عنوان طرح رصد و اشراف فضای مجازی در موضوعاتی همچون قاچاق سلاح یا سلاحهای غیرمجاز یا فروش مواد مخدر برگزار میشود. این طرحها به طور مثال منجر به شناسایی تعداد زیادی از موارد غیراخلاقی نظیر مدلینگ و انتشار تصاویر مبتذل شد که بخشی از آن مربوط به استان سمنان بود و بخشی نیز مربوط به سایر استانها بود که به پلیس فتای استانها ارسال شد.
بیرسانه: ممکن است برخی بگویند، آقایان نباید این تصاویر را ببینند و پیجهای مربوط به لباس بانوان را آنفالو کنند!
فضای سایبر، یک فضای عمومی است و همه میتوانند به تصاویر و فیلمهای انتشاریافته در آن دسترسی پیدا کنند؛ لذا ما به کاربران توصیه میکنیم از انتشار عکسهای خصوصی و خانوادگی، شماره حساب و… در این فضا خودداری کنند.
تارنماهای فعال در حوزه فروش مواد مخدر!
بیرسانه: آیا در حوزه تارنماهای فعال در حیطه فروش مواد مخدر، با باندهای سازمانیافته روبرو بودهایم؟
بله مواردی داشتیم؛ پس از آن که در چندین مورد، مجرمان در این حوزه شناسایی شدند و اطلاعات دقیق آنها مشخص و احصاء شد، موارد جهت پیگیری به پلیس مبارزه با مواد مخدر ارجاع شد.
بیرسانه: آیا با مواردی نظیر فروش بلیت جعلی به ویژه در آستانه مراسمهایی همچون اربعین، روبرو بودهاید؟
خوشبختانه با هوشیاری مردم و اطلاعرسانی انجامشده، موضوعی در این خصوص به ما گزارش نشده است.
بیرسانه: تا بحال برای خود شما هم پیامکهایی از سوی کلاهبرداران ارسال شده است؟
بله برای من هم پیامک آمده! ما به شهروندان اطلاعرسانی کردهایم که اگر این دست پیامکها با سرشناسههای شخصی ارسال شد، نباید به آن توجه کرد.
بیرسانه: با مواردی که افراد را به بهانه برنده شدن در قرعهکشی پای خودپرداز بکشانند، مواجه بودهاید؟
بله اما این موارد در حوزه کاری پلیس آگاهی است.
پسوردهای قابل پیشبینی، مهمترین عامل دستیابی مجرمان به حساب اینستاگرام شما!
بیرسانه: بعضا میبینیم و میشنویم که پیامهایی مبنی بر اعلام نیاز به کمک مالی از طرف افراد به خویشاوندان و دوستانشان ارسال میشود! در استان چنین مواردی(هک) داشتهایم؟
این اتفاق معمولا در پیجهای اینستاگرام میافتد. این موارد البته مصداق هک نیست. دسترسی به پسورد پیجها به این دلیل اتفاق میافتد که شهروندان برای پیجهای خود، پسوردهای ساده و قابل پیشبینی نظیر شماره تلفن همراه یا منزل یا کد ملی را انتخاب و دسترسی مجرم به پیج را تسهیل میکنند! مجرمان به واسطه دسترسی به پسورد، وارد حساب کاربری افراد میشوند، خود را به عنوان صاحب پیج معرفی میکنند، شماره حساب میدهند و طلب پول میکنند!
کسانی که از آنها درخواست پول میشود، کافی است به طور تلفنی از صاحب پیج استعلام بگیرند اما بعضا این کار را نمیکنند. این بهترین، روش برای راستیآزمایی درخواستهایی از این دست است.
نوشته بختبرگشتههایی که برای پلیس هم پیامک کلاهبرداری ارسال میکنند! اولین بار در پایگاه خبری تحلیلی بی رسانه. پدیدار شد.