به گزارش بیرسانه، به تازگی فرصتی دست داد تا در گفتگو با سرهنگ فدائیان، رئیس پلیس فتای استان سمنان، به برخی از مسائل این حوزه بپردازیم. آنچه میخوانید بخش نخست این گفتگوست.
بیرسانه: بیشترین فراوانی جرائم در استان سمنان، طی یکسال گذشته، مربوط به کدام جرائم بوده است؟
در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد از جرائم فضای سایبر در استان ما مربوط به کلاهبرداریهای اینترنتی و برداشت از حسابها به صورت اینترنتی است. در کشور نیز این آمار کم و بیش در همین حدود است.
بیرسانه: ایجاد مزاحمت در فضای مجازی، چند درصد از جرائم را تشکیل میدهد؟
با توجه به وضعیت اقتصادی مردم درصد جرائم فضای مجازی با انگیزههای مالی رو به افزایش است. مجرمین با استفاده از باگها و حفرات فضای سایبری و سوءاستفاده از مردم، اهداف خود را دنبال میکنند.
بیرسانه: گهگاه، کلیپهایی در فضای مجازی منتشر میشود که حاوی توهین به مردم یک شهر یا استان یا قومیتهاست؛ آیا پرونده ویژهای در این خصوص در پلیس فتا مورد پیگیری قرار گرفته است؟
طی یکی دو سال اخیر، پرونده خاصی در این حوزه در استان ما مطرح نبوده است؛ جز یک مورد در شهرستان گرمسار که البته توهین به قومیت خاصی نبوده بلکه ناهنجاریهایی وجود داشت که اقدامات قانونی در خصوص آن در دست انجام است و مسأله از حیطه پلیس خارج شده و در حوزه دستگاه قضاست.
بیرسانه: پرونده مربوط به اظهارات فردی به نام ساروی در فضای مجازی به پلیس فتا ارجاع شده بود؟
خیر، شکایتی در این خصوص به پلیس فتا ارجاع نشده بود.
بیرسانه: چند درصد از جرائم سایبری در استان سمنان کشف شده است؟
با تلاش همکاران ما در مجموعه نیروی انتظامی و پلیس فتای استان، در سال گذشته، نزدیک به ۹۰ درصد از جرائم سایبری در استان سمنان، کشف و منجر به نتیجه شده است. بررسی پروندههای مربوط به جرائم سایبری، زمانبر و دشوار است.
بیرسانه: مهمترین خطایی که ما مردم مرتکب میشویم و به کلاهبرداری اینترنتی منجر میشود چیست؟
اعتماد بیجا! من فکر میکنم درباره استفاده از فضای سایبر و استفاده از تکنولوژیهای روز، باید فرهنگسازی بیشتری صورت بگیرد. بسیاری از شهروندان، شاید هنوز به خوبی از تهدیدات فضای سایبر، اینترنت، و دیوایسهای هوشمند، آگاه نیستند و سهلانگاری میکنند. از طرفی، برخی از مردم در مراجعه به سایتهای فروش کالا و خدمات یا شبکههای اجتماعی، محصولات را از فروشگاههای مجازی فاقد نماد الکترونیکی خریداری میکنند.
به رغم آموزشهایی که از طریق پلیس فتا و سایر ارگانهای دخیل در این حوزه، ارائه میشود، باز هم برخی از شهروندان سهلانگاری میکنند. به طور مثال، در ایام عید، برخی از شهروندان همین که میدیدند برخی کالاها یا خدمات با قیمتهای نازل در شبکههای اجتماعی نظیر اینستاگرام ارائه میشود، به سرعت برای خرید آن کالا یا خدمات اقدام میکردند.
وقتی پروندهها را در این زمینه بررسی میکنیم، درمییابیم که افراد بدون بررسی و حصول اطمینان نسبت به صحت ادعاهای فروشندگان، اغفال میشوند و مبالغی را به عنوان پیشپرداخت یا بیعانه واریز میکنند و بدین صورت کلاهبرداری انجام میشود. من از شهروندان درخواست میکنم که پیش از چنین خریدهایی، بیشتر دقت کنند و اگر میخواهند خرید اینترنتی انجام دهند، این کار را از طریق سایتهایی انجام دهند که نماد اعتماد الکترونیک را اخذ کرده باشند.
در خریدهای آنلاین هم باید صبر کنند تا ابتدا کالا به دستشان برسد و سپس پرداخت را انجام دهند. مجرمین از روشهای گوناگونی برای رسیدن به اهداف مجرمانه خود استفاده میکنند و این وظیفه شهروندان و کاربران است که علم استفاده از فضای سایبری را کسب کند و سپس از این فضا استفاده کنند.
نوشته ۸۰ درصد از جرائم فضای سایبری، مربوط به کلاهبرداریهای اینترنتی است! اولین بار در پایگاه خبری تحلیلی بی رسانه. پدیدار شد.